jak się je sushi

Z czym jeść sushi i jak je spożywać? Zasady etykiety przy azjatyckim stole

Sushi to wyjątkowa potrawa, która podbiła serca osób na całym świecie. Sushi zachwycają się mieszkańcy niemalże wszystkich kontynentów, choć początkowo przygotowanie ryb w ten właśnie sposób wiązało się raczej z ich konserwacją, by wydłużyć przydatność do spożycia. Dziś jedzenie sushi to obowiązek na prywatkach i spotkaniach o różnym charakterze, od prywatnego, po biznesowe. Z czym jeść sushi i na który rodzaj się zdecydować? Podpowiadamy sprawdzone rozwiązania.

Na który z rodzajów sushi się zdecydować?

Zakupienie czy tez przygotowanie sushi należy rozpocząć od zastanowienia się nad formą sushi, która najbardziej nam odpowiada. U mistrza sushi możemy zjeść najbardziej wymyślne rolki, przyciągające uwagę smakiem i kuszące aromatem. Jednak najpopularniejsze rodzaje sushi to przede wszystkim sushi nigiri, maki i hosomaki. Suhi nigiri to formowana ręcznie kulka ryżu z rybą i japońskim omletem. Do podstawowych rodzajów sushi należy również sushi maki. To nic innego, jak rolka ryżu, która zawinięta została wraz z dodatkami w wodorosty nori. Takim dodatkiem mogą być np. owoce morza. Do przygotowywania japońskiego sushi tego rodzaju używa się specjalnej bambusowej maty. Można użyć też sosu sojowego czy kawałków imbiru, serwowanych pomiędzy kolejnymi kawałkami. Hosomaki to odmiana maki, oparta na jednym składniku. W środku może być umieszczony kawałek ryby. Jeśli jednak decydujemy się na wegańskie sushi, małe kawałki susi mogą zostać uzupełnione różnego rodzaju warzywami.

jak się je sushi

Jak poprawnie jeść sushi?

Wiele osób obawia się jeść sushi pałeczkami, dlatego też całkowicie rezygnuje z konsumpcji tego wyjątkowego dania kuchni azjatyckiej. Jak się jednak okazuje, nawet w japońskich restauracjach sushi można jeść na różne sposoby. Jak delektować się kolejnymi porcjami sushi?

Jedzenie sushi pałeczkami

W etykiecie jedzenia sushi główne miejsce zajmują pałeczki. Aby sushi jeść pałeczkami, należy nabrać nieco wprawy. Warto jednak wiedzieć, że restauracje serwujące sushi bardzo często oferują tzw. zestawy próbne, których trzymanie jest znacznie łatwiejsze. Jedzenie pałeczkami wymaga jednak zachowania elementarnych zasad. Kolejnymi kawałkami sushi należy delektować się, chwytając je między dwie pałeczki. Świeżego kawałka sushi nie należy nabijać na pałeczki. Nie należy też dzielić kawałków sushi na drobne porcje. Po skończonej konsumpcji, pałeczki trzeba odłożyć na brzeg stołu. Taki sposób jedzenia sushi pozwala nie tylko rozkoszować się daniem, ale również zachować etykietę przy japońskim stole. Wiele osób zdziwi się jednak z pewnością, że można jeść sushi palcami, o czym warto wiedzieć, spożywając japoński przysmak w restauracjach.

sushi jak sie je

Czy kawałek sushi można zjeść palcami?

Aby poczuć smak sushi, nie trzeba koniecznie używać pałeczek. Różnymi rodzajami sushi można bowiem delektować się również, używając w tym celu wyłącznie swoich rąk. Co więcej, jeść ręcznie sushi to żaden wstyd! Nawet Japończycy cieszą się smakiem surowej ryby, jedząc sushi rękami zarówno w zaciszu własnego domu, jak i w najlepszych restauracjach. Plastry surowej ryby, zawinięte w charakterystyczne rolki, można również w ten sposób moczyć w sosie. Sushi wkładamy do sosu sojowego od strony ryby. W restauracjach sushi serwowane jest na ogół z dodatkiem pasty wasabi, choć można również nieco doprawić sushi sosem. Pomiędzy poszczególnymi kawałkami sushi przegryza się również marynowany imbir. Warto jeść marynowany imbir, w celu oczyszczania kubków smakowych i przygotowania się na kolejne porcje w zestawie sushi. Nie zaleca się natomiast mieszania sosu sojowego z wasabi (japoński chrzan), gdyż kompozycja smakowa nie będzie nadawała się do spożycia. I choć jedzenie sushi wymaga pewnej wprawy, wystarczy spróbować kilka razy, by móc delektować się różnymi kawałkami sushi, czerpiąc z nich wyjątkowe doznania kulinarne.

sushi z czym jeść

Z czym jeść sushi?

Najpopularniejsze dodatki do sushi to przede wszystkim dwa charakterystyczne sosy.

Sos sojowy

Niezwykle popularnym zabiegiem jest doprawienia sushi sosem sojowym. W sosie sojowym moczymy rybę, a nie ryż, o czym warto pamiętać, zasiadając do japońskiego stołu. Taki kawałek sushi wkładamy do ust w całości, nie przegryzając go i nie odkładając ponownie na talerzyk. W japońskich restauracjach zdarzają się również bardzo często dozowniki z sosem sojowym. Należy wówczas otworzyć je, by dozować sos sojowy po kropelce. Prawdziwy sos sojowy potrafi wpłynąć na smak sushi, zmieniając go diametralnie, o czym warto pamiętać, jeśli kawałki sushi moczymy właśnie w takim sosie.

Chrzan wasabi

Moczyć kawałki sushi można również w chrzanie wasabi. Warto wiedzieć jednak, że sushi w towarzystwie sosu sojowego jest znacznie bardziej delikatne, niż to bywa w przypadku wasabi. Chrzan japoński ma bowiem bardzo wyrazisty smak, a wersja sushi z większą ilością wasabi staje się dla wielu osób zbyt pikantna. Co ciekawe, te dwa składniki japońskiego sushi nie powinny być ze sobą łączone. Taka kompozycja smakowa nie będzie bowiem nadawała się do spożycia.

z czym jeść sushi

Marynowany imbir

Pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi warto skusić się na kawałek marynowanego imbiru. Serwowany zazwyczaj z sushi marynowany imbir, doskonale oczyści kubki smakowe. Jedzenie marynowanego imbiru pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi spowoduje również, że smak zostanie zneutralizowany, a nasze kubki smakowe przygotują się na następną porcję i wyjątkowe doznania, które zapewni nam świeże japońskie sushi.

W jakiej kolejności jeść sushi?

Kawałek sushi należy jeść w odpowiedniej kolejności, by zwiększyć doznania smakowe. Rolkę sushi zacznij więc jeść od białej ryby, by następnie przejść do tej czerwonej. Całość z kolei zaakcentuj pysznym japońskim omletem.

z czym się je sushi

Co do domowego sushi?

Przygotowania japońskiego sushi w domu warto rozpocząć od ogórków, pokrojonych w słupki. Przyda się tutaj również awokado, kiełki, sałata, papryka w różnych kolorach, por oraz sos sojowy i wasabi.

Ile kawałków sushi dla jednej osoby?

W japońskich restauracjach podaje się ok. 6 kawałków sushi. To idealna porcja, by najadła się nią osoba nie potrzebująca zbyt obitych posiłków.

One thought on “Z czym jeść sushi i jak je spożywać? Zasady etykiety przy azjatyckim stole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

11 + dwanaście =

czym usunąć silikon domowym sposobem Previous post Usuwanie silikonu octem i acetonem – poznaj skuteczne sposoby na usunięcie silikonu!
Next post Czym cechują się tynki Kreisel?